Jdi na obsah Jdi na menu

Poltergeist

16. 1. 2013

poltergeist25big.jpg

 

Tento název pochází z německého polter, což znamená hluk a geist, což je duch.V angličtině je pro tento jev zkratka - RSPK neboli opakující se spontánní psychokynéze.

Ta se projevuje tajemným boucháním, zápachem, hýbáním nábytku, chladem. Některé přízraky ruší lidi ze spánku házením kamenů a rozbíjením nádobí, zatímco jiné vytahují z pod lidí matrace. Předzvěstí jsou lomoz a tajemné hlasy. Tyto jevy jsou známé od 12. století. Všesvazová komise pro výzkum anomálních jevů řadí k poltergeistu následující jevy: klepání na dveře a okna, podlahu, strop; zvuky řezání pilou, kroků, tance (někdy v rytmu zpívané melodie); sténání a výkřiky, někdy monology a dokonce smysluplné dialogy, převrhávání nábytku, let předmětů, někdy rozbíjení skleněného nádobí jako v důsledku výbuchu na malé kousky nebo na prach; zvedání těžkých předmětů do vzduchu, někdy i lidí s následným postavením na nohy; vytahování věcí z kapes u stolů; mizení předmětů před očima svědků s následným objevením se v jiném místě nebo úplným zmizením; přemísťování předmětů na dálku skrz stěny a skla bez rozbití a poškození; objevení se vody neznámo odkud (přičemž někdy jsou místnosti, které nemají zdroj vody, zaplaveny až do úrovně oken); objevení se vůní a libovolných předmětů (nejčastěji kamenů) v bytech; samovolná deformace předmětů; odpojení elektrické aparatury; samovznícení tkanin a papíru (výlučně v přítomnosti lidí); objevování se na zdech nápisů se strach nahánějícím obsahem (někdy je vidět, jak tužka vypisuje slova); účinek neznámých sil na lidi - šimrání, údery, šťouchance, hlazení, rány proudem; demonstrace holografíckých zobrazení, často se pohybujících a vydávajících zvuky, které pozoruje několik lidí a lze jimi volně procházet.

Ti, kdo pozorně sledovali sérii článků "M-skij treugolnik", nepochybně začali porovnávat tyto jevy s popsanými fenomény v záhadné zóně. Skutečně, na první pohled je zde mnoho shodného. Avšak parapsychologové za pomoci testů určují, zda mají co dělat s poltergeistem nebo s neznámým jevem, který je kvalifikován jako projev mimozemské civilizace. V permské oblasti nešlo o kontakty s "globálním" poltergeistem, jak se domnívají amatéři zabývající se anomálními jevy. Je poltergeist pro zdraví člověka nebezpečný? Rozbor ukazuje, že všechny 34 nebezpečné anomální jevy jsou pouhými hrozbami, poltergeist má člověka jen vylekat. (Předměty letící velkou rychlostí lidi nezasáhnou, nebo let prudce ukončí před člověkem a padají k zemi.

Pokud se na člověku vznítí oděv, postižený neutrpí popáleniny, nejcennější předměty v bytě se nezničí). Avšak vzhledem k tomu, že se s člověkem děje cosi, co přesahuje rámec zdravého rozumu, osoby, které zažily poltergeist, jsou často ve stavu silného stresu. Jedna z verzí vzniku tohoto jevu je niimozemská: mimozemský intelekt testuje člověka svými metodami, využívá k přemísťování předmětů gluonové "nitě- -spoje" připojující se bezprostředné ke kvarkům (z drobných energetických částic zvaných kvarky se skládá vše, co nás obklopuje). Druhá verze je spojena se světem Jemných energií" (ástrálem). Oba jevy se snaží vyvolat v člověku strach a podle hypotézy rižského psychofyziologa V. Pálkova je strach, jako jfriih energie, nezbytný pro výživu a "životní činnost" fenoménu. ~~"~ Lze fotografovat halucinace člověka? Výzkumy, kterými se v Permi zabývá lékař-psychiatr G. Krochalev, jsou v naší zemi málo známé, v rozsahu několika řádků o nich informovala v loňském roce Komsomolská pravda. Zato v USA, Anglii, SRN, Polsku, Jugoslávii, Japonsku mu publikovali kolem dvaceti vědeckých prací.

Od roku 1976 je Krochalev zván na konference a sympozia do Československa, Bulharska, USA, Brazílie, Japonska, avšak účast ani na jednom z těchto setkání mu ministerstvo zdravotnictví SSSR nepovolilo. Krochalev nalezl způsob fotografování halucinací svých pacientů; Podobných fotografií jsou stovky. Nejen to, vědci se také podařilo nahrát na magnetofon sluchové halucinace svých nemocných. G. Krochalev vysvětluje, že halucinační představy vznikají na sítnici lidského oka a objektiv registruje záření, které z nich vychází. Podobné představy lze vyvolat i u zcela zdravých lidí a stejným způsobem je zafixovat. Badatel konstatoval, že v komorách, které jsou zcela izolovány od vnějšího elektromagnetického záření, zrakové ani sluchové halucinace nevznikají. Co to znamená? Možná že nemocní, a v některém případě i zdraví lidé, čerpají halucinační představy doslova jako přijímače z Jiných světů?!Současná věda tento fenomén neuznává a proto se řadí spíše do oblasti psychotroniky.